top of page

גרפולוגיה – שאלות נפוצות

  • מהי גרפולוגיה?

 

בהגדרתה "היבשה" – במילה גרפו ביוונית = כתב /רישום ולוגיה= תורה.

או כהגדרת מילון אבן שושןהיא "חוכמת הכתב, הכרת אופיו של האדם ותכונותיו לפי כתב ידו".

 

שואלים כיצד?

 

אם כן, למעשה הגרפולוגיה נקראת גם "כתב המוח" והסיבה לכך היא שכתב יד הוא תוצר של תהליך הכתיבה. ידוע כי במוחנו נמצאים מרכזים חשובים ומרכזיים מאוד שהם אלו שבעצם מאפשרים את התפקוד של המערכות בגופנו. בתהליך הכתיבה, הפקודה מהמוח מועברת ממערכת העצבים אל מערכת השרירים. כלומר, הפעלת היד שאוחזת את העט וכותבת את כתב היד על גבי הדף הוא תהליך ביולוגי לחלוטין.

 

הכתב הוא מעין פלט שנפלט מן המוח ישירות אל הדף והוא מהווה שיקוף אמיתי של כל מה שמתחולל במוחנו ולכן הוא אישי ומיוחד לכל כותב (אדם) ולא ניתן לזייפו.

מכאן, ניתן להגיע למסקנה פשוטה, שכתב יד = התנהגות, וככל התנהגות אחרת גם הוא נשלט ע"י המוח.

 

משום שתהליך זה הוא תהליך שעיקרו מגיע מהמוח, ניתן לאבחן גם כתב רגל, או פה לצורך העניין לאנשים שהם קטועי גפיים.

 

  • מה ניתן לבדוק באבחון גרפולוגי?

 

מאחר והגרפולוגיה מאפשרת אבחון רחב ומעמיק של האדם, שימושיה בתחום האבחון הם מגוונים:

 

אבחון וייעוץ אישי – ניתוח כתב היד לצורך זה הוא מעמיק מאוד ומקיף את כל תחומי החיים של הכותב. ניתן לבדוק את אישיותו של הכותב – את אופן וצורת חשיבתו, את האופן בו הוא תופס את עצמו, את התחושות המלוות אותו, את החוזקות והחולשות, הדחפים והמעצוורים, את אופן ההסתגלות, את האופן שבו הוא מתקשר עם החברה, תחומי עניין שונים ועוד.

 

ייעוץ ואבחון ככלי תומך – ניתוח הכתב נעשה עבור הכותב ולעיתים אף ניתן לגורם מטפל אחר כגון: פסיכולוג, תרפיסט, כמובן רק על פי בקשתו והסכמתו של הכותב. לשיתוף פעולה כזה יש תועלת רבה עבור הנועץ/מטופל מאחר והוא מזהה חולשות ועוצמות ומסייע בהבנה מעמיקה של האדם ובמקרים רבים גם מקצר תהליכי טיפול.

 

הכוונה תעסוקתית/לימודית – ניתן לכוון אדם לתחום ולמקצוע שמתאים לו. אנשים רבים מתלבטים בבחירת מקצוע מתאים, בהסבה מקצועית לתחום אחר וגם איזה תחום מומלץ הם ללמוד שיוכל להתאים לכישוריהם ויכולותיהם. ניתן להסביר ולהמחיש מהם דפוסי ההתנהגות מקדמים באישיותו וגם מהם "הבורות" או הכשלים המודעים והמודחקים יותר שבהם הכותב נתקל בדרך שמונעים ממנו מימוש עצמי.

 

השמת עובדים – ניתוח כתבי יד מסוג זה מתבצע עבור חברות, ארגונים או בעלי עסקים  המבקשים לדעת על המועמד פרטים הנוגעים להתאמתו לתפקיד מסוים בארגון.

 

ייעוץ זוגי – ע"י בדיקת שני כתבי היד של בני הזוג. או לחילופין, מה מונע ממני למצוא זוגיות?

 

סימני מצוקה ומשבר – ניתן לזהות בכתב היד סימנים למצוקה נפשית או משבר ובכך לסייע לאדם ולהפנותו לטיפול מתאים במידת הצורך.

 

אבחון וייעוץ להורים – בנוגע לילדים ובני נוער, האבחון מתבצע ע"י אבחון של כתב היד אך גם ע"י ציורים וכמובן שהניתוח יתבצע ע"י גרפולוג מנוסה בתחום.

 

היסטוריה משפחתית – ניתוח כתבי יד של אנשים שהלכו לעולמם. בדרך כלל בקשה זו מגיעה מבני משפחה שמעוניינים להכיר את יקיריהם טוב יותר. אבחון שכזה חייב להתבצע בצורה זהירה מתוך הבנה שמדובר שנושא רגיש עבור המשפחה.

 

גרפותרפיה – מדובר בעצם בשינוי דפוסי כתיבה יזומים של הכותב שמטרתה להוביל לשינוי דפוסי החיים/התנהגות. לדוגמא: ניתן להמליץ לכותב ששולי הסיום בכתב ידו הם רחבים –דבר המעיד על דפוס של זהירות והימנעות, להמשיך את הכתיבה עד לקצה הדף על מנת לשנות את הדפוס. חשוב לציין, שהדבר דורש תרגול מתמיד ושיטתי והוא אינו עומד בפני עצמו מאחר ונדרש תהליך טיפולי/אימוני עמוק יותר על מנת להשיג שינוי.

 

גרפולוגיה משפטית – זהו ענף נפרד. אבחונים מסוג זה עוסקים בזיופים של חתימות, מסמכים והשוואת כתבי יד עבור לקוחות פרטיים או בתי משפט המבקשים חוות דעת מקצועית. מומחים אלה אינם חייבים להיות גרפולוגים.

 

  • מה הקשר בין גרפולגיה למיסטיקה?

 

אין שום קשר בין גרפולוגיה למיסטיקה. (ראה גם מהי גרפולוגיה?)

 

הגרפולוגיה נחשבת למדע. התפתחות האבחון הגרפולוגי נעשתה בכלים מדעיים מובהקים, והיא מבוססת על עקרונות פסיכולוגיים מקובלים ועל מתודת אבחון מורכבת.

היא נחשבת מתחומי המדע הלא מדויקים, מאחר ולא מדובר במתמטיקה, אלא בפרשנות של כתב היד שכפופה לתיאוריות, כללים ועקרונות שהתפתחו במהלך השנים.

 

בניגוד לאסטרולוגיה, כירולוגיה, נומרולוגיה וכיוצאים באלו, שמתיימרים לנבא את העתיד, הגרפולוגיה עוסקת בהווה ואינה מאפשרת הצצה אל העתיד.

 

כלומר, לא ניתן לומר לאדם אם מתי ימצא זוגיות, כמה ילדים יהיו לו, וגם לא את מספרי הלוטו בשבוע הקרוב...

 

למרבה הצער, ישנם גרפולוגים בעלי שם שעוסקים לא רק בגרפולוגיה, אלא גם בתקשור ותחומים אחרים שאינם קשורים לגרפולוגיה ומטעים בכך את הציבור.

 

הגרפולוגיה היא כלי מדהים כשמשתמשים בה בזהירות ובתבונה וכמובן אצל גרפולוג מוסמך. אך היא יכולה להיות הרסנית אם "נופלים" לידיים הלא נכונות.

 

  • כיצד נזהה או נבחר גרפולוג טוב?

 

ראשית חשוב לדעת שעל מנת לקבל הסמכה כגרפולוג יש ללמוד מספר שנים במכון המכשיר גרפולוגים ונותן לתלמידים אפשרות לסטאג'. מאחר ותחום הגרפולוגיה פרוץ ואינו מעוגן בחוק, לא מעט נזקים נגרמים לאנשים תמימים שבוחרים ללכת לגרפולוג "זול ומהיר" כזה שעושה ניתוח "על המקום". לא פעם הנזקים שנגרמים בעקבות כך קשים מאוד לתיקון ואף גורמים נזק לשמה של הגרפולוגיה בעקבות תגובות ושמועות של אנשים שחוו פגיעה שרצות מפה לאוזן ואף ברשתות החברתיות.

 

  • אז איך תבחרו גרפולוג טוב?

 

ראשית לדאוג שהגרפולוג אליו אתם פונים הוא בעל הסמכה של גרפולוג, שיש לו תעודה ושיש לו ניסיון.

 

במידה ואתם רוצים לחסוך זמן וכסף, לכו לגרפולוג מתחיל, אך קחו את דבריו בערבון מוגבל.

 

אם אתם מוכנים להשקיע זמן וכסף כדי לקבל אבחון מדויק מגרפולוג מוסמך ומנוסה, שגם מתבצע תחת פיקוח של גרפולוגים נוספים שמהווה מעין חוות דעת שניה, מומלץ לבדוק ולשאול בלי בושה, האם לגרפולוג שאליו אתם פונים יש תעודות, מה שיטת עבודתו, בדקו המלצות, מקום שיאפשר לכם לפגוש את הגרפולוג ושתוכלו לערוך בו מבחנים נוספים מלבד כתב היד שיאפשר לגרפולוג הבנה טובה יותר שלכם. והדבר הכי חשוב הוא שתוכלו להפיק מהבדיקה הגרפולוגית את הטוב ביותר.

 

  • כתב היד שלי משתנה, בבוקר הוא אחרת ובערב הוא נראה שונה, איך ניתן לנתח אותו?

 

כתב היד משתנה אצל כולנו. מאחר ואנו לא "מכונות" אלא בני אדם שמונעים מרגשות וכאבים, מפחדים, מלחצים, מערנות, מתשישות או חלילה ממחלה, אנו נראה תמיד שינויים בכתב היד שיצביעו על ההשפעה של מרכיבים אלו על היכולת שלנו למשל להוציא דברים מהכוח לפועל, על מצב הרוח שלנו, על יכולת ההתמודדות שלנו נכון לאותו רגע וכו'. שינויים אלו הם לגיטימיים לגמרי מכיוון שאנו חיים, נושמים, וכל הזמן עוברים דברים בחיים.

 

יחד עם זאת, ישנם תכונות או מאפייני אישיות קבועים שאינם משתנים לדוגמא: אם אנחנו אחראיים, אם אנו בעלי זיכרון חזותי, כושר אלתור, אם החשיבה שלנו היא מהירה או איטית, בהירה או עמוסה, אם אנו הומאניים או ריאליים יותר. כלומר, כתב היד שלנו משתנה ומגיב בהתאם אך גם "שומר" על הגרעין של מי ומה אנחנו.

 

ולכן, ניתן בהחלט לנתח את כתב היד, אך רצוי גם לקבל כתבי יד מתקופות שונות בחיים ובמיוחד מתקופה האחרונה על מנת לקבל תמונה רחבה יותר של הנבדק.

 

  • האם ניתן לדעת פרטים על פי צורת האותיות, ומה זה אומר אם יש לי שורות עולות/יורדות/ ישרות/נפתלות בכתב היד?

 

אין דרך לומר ולפענח את המשמעות המדויקת של סימן בודד או אות בודדת מבלי לראות את כל כתב היד. כתב היד שלנו מורכב ממערכת של סימנים הנבדקים ביחס ובהתאמה לכל סימני הכתב ממש כפי שבודקים את טיבה של מערכת יחסים על כל מורכבותה והמשתנים בה. כך שלמשל בכתב היד, משמעות של כתב גדול עם לחץ כתיבה חלש יהיה שונה במשמעותו מכתב גדול שנכתב בלחץ חזק.

 

דבר נוסף, לעיתים ניתן לקבל מושג מכמה שורות שנכתבו בפנינו, בכדי ליצור מארג מדויק לאישיותו של האדם יש צורך בכתב יד מלא ובתנאי כתיבה מסוימים המגובים במבחני השלכה נוספים.

 

  • האם ניתן לפענח כתבי יד בשפות שונות?

 

כמעט כל כתב יד ובכל שפה ניתן לנתח. רצוי לנתח את כתב היד בשפה שהכותב מרגיש בה משוחרר וכותב בספונטאניות.

אצל עולים חדשים קיים קושי המלווה ברכישה של תרבות ושפה חדשה, על כן רצוי לנתח כתב יד בשפת האם.

במידה והכותב מרגיש בטוח נוח לכתוב בשתי שפות, רצוי לבדוק את כתב היד בשתי השפות.

 

  • מאיזה גיל ניתן לפענח כתב יד?

 

על מנת לנתח כתב יד יש צורך בבגרות גראפית.

 

מהשלב שבו הכתיבה נעשית באופן אוטומטי ללא חשיבה על צורת האות והמבנה שלה והכתיבה נעשית באופן ספונטאני. בגרות גראפית נרכשת לרוב בגילאים 16-18 לנתח כתבי יד בגילאים אלו מאחר ואישיות האדם מתעצבת בגיל מאוחר יותר, לקראת גיל 21-22 לפחות.

אימון אישי – שאלות נפוצות

 

  • מהו אימון אישי?

 

אימון אישי הוא תהליך קצר מועד המורכב מסדרת מפגשים אישיים חד שבועיים, כאשר כל פגישה אורכת בין 50 דקות לשעה. המתאמן הוא "הכוכב", האימון עוסק בו ובתחום בו הוא רוצה להתרכז, להשיג תוצאות או לחולל שינוי או אפילו על מנת ליצור, בהירות, סדר ואיזון בחייהם.

האימון שאינו ייעוץ או טיפול פסיכולוגי, יעסוק בקידום תוכניות אישיות מוגדרות, סוגיות מקצועיות או מצבים כלליים בחייו האישיים או המקצועיים של המתאמן תוך זיהוי מטרות, הבהרת ערכים, סיעור מוחות ובניית תוכנית פעולה ובחינת אופני הפעולה. כל זאת ועוד באמצעות שאילת שאלות מעצימות, שאלות הבהרה הממקדות את המתאמן במטרות וביעדים שלו ובליווי של פעולות אותם מתבקש המתאמן מבצע ממפגש למפגש.

למעשה, אימון הוא תהליך של למידה מתמשכת ופעולה, בו המתאמן לוקח אחריות מעשית על מנת להבטיח את תוצאותיו של האימון.

המחויבות היא של שני הצדדים, כאשר המאמן אחראי לתהליך עצמו ולהעמקת הלמידה בעוד שהמתאמן הוא שאחראי על הפעולות ועל תוצאותיו של האימון. 2 הכוחות הללו של למידה ופעולה, מתאחדות כדי ליצור שינוי.

  • עם אילו נושאים אנשים מגיעים לאימון?

אנשים מגיעים לאימון מפני שהם רוצים לחולל שינוי בחייהם או כדי להשיג מטרה חשובה שאותה הם רוצים להשיג. הסיבות הן אישיות ושונות ומשתנות בהתאם למניעים מאדם לאדם.

הנושאים יכולים להיות: תקיעות בחיים, פחות בלבול, ליצור סדר ואיזון יותר בחיים, יותר שלווה, מציאת זוגיות, מציאת כיוון עבודה או שינוי קריירה, ירידה במשקל, קשיים כלכליים, בעיות במערכות יחסים – בחיי נישואין / זוגיות, עם הבוס בעבודה, עם הילדים ועוד...

  • כמה זמן נמשך תהליך אימון?

 

תהליך אימון נמשך בדריך כלל בין 10 ל- 16 מפגשים, בהתאם להתקדמותו של המתאמן.

 

 

  • מה ההבדל בין אימון לייעוץ או טיפול פסיכולוגי?

 

כאשר אנו בוחרים ללכת לקבלת ייעוץ או טיפול פסיכולוגי , אנו מניחים שאת "התשובות" נקבל מהיועץ או מהפסיכולוג. באימון, ההנחה היא שהמתאמן הוא המומחה לחייו, הוא יצירתי, בעל תושייה ושלם בפני עצמו ולכן , הוא יודע בדיוק מה טוב עבורו ומה יהיה נכון לו, למעשה, ה"תשובות" נמצאות בתוכו. תפקיד המאמן הוא לסייע למתאמן למצוא את התשובות הללו במסע הזה שנקרא אימון.

הנחה נוספת היא, שכאשר אנו מקבלים מתייעצים ומקבלים "תשובות" מגורמים אחרים, גם אם נפעל על פיהם, הם לא ימשכו לאורך זמן. כאשר מתאמן מוצא את התשובות בתוך עצמו בתהליך של התבוננות פנימית, התוצאות נשמרות לאורך זמן.

בטיפול פסיכולוגי ההתמקדות היא בעבר ובהווה, בדברים שקרו בילדות, בחוויות טרואומטיות שמשפיעים עלינו גם בהווה. באימון יש נגיעה קלה בעבר, אז ההתמקדות היא בהווה ובעתיד.

 

  • מה לגבי שמירה על פרטיות בתהליך האימון?

 

שמירה על סודיות היא מוחלטת!

במהלך האימון עולים בשיחות דברים אישיים ורגישים שהמתאמן משתף בהם את המאמן. דברים אינטימיים, חולשות, התלבטויות ועוד. במידה והמתאמן לא ירגיש בטוח שהוא אכן יכול לחשוף בפני המאמן את שעל ליבו, הוא לא יגיע לאימון!

בדיוק כשם שיש חיסיון בין רופא לחולה, כך יש חיסיון לגבי תכני המפגש בין מאמן למתאמן, יחסים המושתתים על אמון הדדי.

מאמן מוסמך מחויב גם לאתיקה המקצועית של איגוד המאמנים ולשכת המאמנים.

  • איך אדע באיזה מאמן לבחור?

 

מאחר והשוק היום רווי במאמנים אישיים וכל אחד מבדל את עצמו לתחום מסוים, זה אכן יכול ליצור בלבול.

ראשית, מאמן שעבר הסמכה, יכול לאמן בכל תחום גם אם הוא מסווג עצמו כ – "מאמן עסקי" או "מאמן לכלכלת המשפחה" – זהו פשוט תחום שהוא בחר להתמקד בו ולקבל אליו את המתאמנים שרוצים לעבור אימון בתחום הספציפי הזה.

מעבר לזה, יש את עניין הכימיה – הבחירה היא כמובן של המתאמן במי לבחור. חשוב שלמתאמן יהיה נוח עם המאמן שבחר על מנת שיוכל לשתף ולהוציא את המקסימום מהתהליך האימון.

דבר חשוב נוסף, מכיוון שהשוק רווי, וכל אחד קורא לעצמו "מאמן", לא להתבייש ולבקש להציג תעודות המעידות על כך שהמאמן אכן מוסמך להעביר תהליכי אימון.

  • למה לבוא ולהתאמן דווקא אצלי?

 

היתרון הגדול בשירות שניתן לכם אצלי, הוא השילוב של ניתוח גרפולוגי ואימון אישי. ניתוח כתב היד נותן תמונה ברורה לגרפולוג בדרך מהירה וממוקדת אודות הכותב ומהי הדרך הטובה ביותר עבור הנועץ (הכותב) לקדם את עצמו לשלב הבא בחייו ומקצרת תהליכים באופן משמעותי. אימון אישי, הוא כלי עוצמתי המאפשר לקבל ארגז כלים עשיר על מנת להתקדם בחיים במסלול של שינוי בדרך להצלחה ומשמעות. השילוב בניהם הוא שילוב מנצח!

נקודה נוספת להבהרה – כמובן שניתן לבחור לעבור רק תהליך אימון ללא אבחון גרפולוגי ולהיפך.

  • כמה עולה תהליך של אימון אישי?

 

טווח המחירים משתנה ממאמן למאמן בהתאם לכישוריו וניסיונו. מחיר גבוה לא בהכרח מעיד על מאמן טוב בדיוק כמו שמחיר נמוך לא מעיד על מאמן פחות טוב. ניתן לבצע החלטה אם להמשיך בתהליך האימון גם בפגישה אחת של התרשמות אישית מהמאמן.

 

  • מי לא מתאים לתהליך אימון אישי?

 

אנשים שנמצאים במצב של דיכאון קליני ובעיות נפשיות אחרות – הם זקוקים לטיפול אצל פסיכולוג או פסיכיאטר.

אנשים הסובלים מהתמכרות לאלכוהול או סמים.

אנשים שנוח להם במצבם ואינם מעוניינים באתגרים או שינויים בחייהם.

 

  • היכן מתקיים האימון?

 

מרחב האימון צריך להיות מרחב בטוח ומוגן עבור המתאמן. תהליך האימון כפי שציינתי קודם, הוא תהליך אינטימי בו המתאמן חושף דברים בפני המתאמן, נאמרים דברים שלא מומלץ שאולי אחרים ישמעו, מעמיקים בתהליך באמצעות תרגילי דימיון מודרך, תרגילים יצירתיים, משחקי קלפים, שלא ניתן לעשות במקומות הומי אדם, ללא הפרעות.

ישנם מאמנים שיש להם קליניקה בחוץ או קליניקה בתוך הבית, ישנם מאמנים שמעבירים תהליכי אימון בבתי קפה או במקומות פתוחים בחוץ שאינם מאפשרים את המרחב הבטוח הזה. כל מתאמן רשאי לבחור את מרחב האימון שלו.

כמובן שלעיתים ניתן לשלב אימון או שתיים גם במרחבים אחרים בשל אילוצים או סתם כדי לצאת מהשגרה. זה אפילו מרענן.

 

  • מה לגבי אימון ממרחק?

 

ניתן להתאמן גם ממרחק, בין אם המרחק גאוגרפי או כי כך יותר נוח למתאמן.

האמצעים שבהם ניתן להתאמן הם:

אימון טלפוני, אימון באמצעות אפליקציית זום או סקייפ.

יש רק תנאי מאוד חשוב לפני כן:

המתאמן מתחייב לפחות לשעת אימון מלאה של 60 דקות, ולסביבה נקייה מהפרעות והסחות דעת.

מומלץ כמובן שפגישת ההכרות הראשונית תהיה פנים אל פנים.

 

  • האם אפשר להתאמן על יותר מנושא או מטרה אחת?

 

לאימון מגיעים עם הנושא שעליו הכי חשוב לך או "בוער" לך להתאמן. ברור יש לנו תמיד עוד נושאים או תחומי חיים אחרים שהיינו רוצים לקדם אותם. עדיף תמיד לא "להתפזר" ולהתמקד בנושא אחד. לאחר סיום תהליך האימון והפסקה של כמה שבועות, ניתן לחזור ולהתאמן על נושא אחר.

דבר נוסף, פעמים רבות כאשר מתאמן "חושב" או מגיע עם נושא מסוים לאימון, במפגש השני ואפילו השלישי, הוא כבר מבין שכיוון האימון צריך להיות אחר.

בדרך כלל כאשר עושים שינוי בתחום מסוים, הוא גם גורר אחריו שינויים בתחומים אחרים בחיינו באופן טבעי מבלי שבכלל התכוונו לכך.

© כל הזכויות שמורות לתמר. נבנה על הפלטפורמה של WixWix

bottom of page